Jak Marián Podola dostal světovou gastronomii na švýcarské vrcholky
Zermatt je známý zejména svými úchvatnými sjezdovkami a výhledy na Matterhorn. Dnes má ale i nové jméno na poli světové gastronomie. Šéfkuchař Marián Podola sem přinesl zkušenosti z nejprestižnějších restaurací v Evropě a spojil je do unikátního projektu s názvem Zermatt Kollektiv.
Podola vyrazil z Česka do světa už v sedmnácti letech, aby nasbíral inspiraci i zkušenosti. Pracoval po boku hvězdných jmen, jako je Gordon Ramsay, Jason Atherton nebo dokonce Heston Blumenthal, kde měl mimo jiné možnost podílet se na experimentech v laboratoři legendární restaurace The Fat Duck. V jeho kuchyňském CV svítí i pozice šéfkuchaře na akcích stáje F1 McLaren nebo pro luxusní značky typu Land Rover či Bombardier.
Zermatt Kollektiv ale není jen další restaurace. Je to celý ekosystém, který propojuje luxusní kuchyni, kávu, keramiku a udržitelný styl života. Základním kamenem je horský retreat Aroleid Lodge – útulné místo s výhledem na Matterhorn, kde kuchyně překračuje hranice států i kontinentů. Každý pokrm nese chuťové akcenty středomořské, francouzské, italské i exotické asijské kuchyně, včetně veganských specialit. Veškerá jídla se servírují na originální keramice, která vzniká v místním ateliéru přímo pod rukama kreativního týmu Kollektivu.

Více než restaurace: zážitky, udržitelnost a investice pod jednou střechou
Podola šel ale ještě dál. Ve výšce 1 866 metrů provozuje Zermatt Rösterei, nejvýše položenou pražírnu kávy v Evropě. Pražená zrna plní šálky nejen v Aroleid Lodge ale i u vzdálených zákazníků, kteří chtějí přinést kousek švýcarských Alp do svého rituálu s kávou.
Keramický ateliér naopak umožňuje vznik designového nádobí, které dodává stolování v restauraci osobitý rukopis. Smyslový zážitek z Podolova kuchařského umění tak začíná už při pohledu na unikátně tvarované talíře a misky. Vše je navíc podřízeno filozofii Reuse-Repurpose-Recycle – třídit, znovu použít, vymýšlet nové využití. Udržitelnost v praxi, nikoliv jen na papíře.
Dalším exkluzivním prvkem jsou soukromé kuchařské služby – buď přímo na pokoji v Aroleid Lodge nebo na míru přímo ve vile klienta. Na seznamu klientů Podolova týmu figurují například celebrity i členové královských rodin po Evropě.
V roce 2024 tým otevřel Zermatt Kitchen Restaurant – moderní podnik s pestrým menu a luxusními koktejly. Podola tu sází na dokonalý servis, rozšíření workshopů a vzdělávacích aktivit. Lidé tu mohou zažít nejen vynikající kuchyni nebo výběrovou kávu, ale i proniknout do tajů pražení nebo výroby keramiky. Série workshopů a kurzů je otevřená všem, kdo se chtějí podívat do zákulisí špičkové gastronomie.
Ambiciózní koncept Kollektivu láká i investory, kterým nabízí možnost stát se součástí celé značky a navíc získat zajímavý sedmiprocentní výnos ročně. Ani sezonní personál nezůstává stranou – šanci dostat se do Podolova týmu má během zimní i letní špičky mnoho mladých lidí z Česka.
Pokud chcete spojit švýcarskou přírodu, špičkovou gastronomii a moderní udržitelný styl života, není v Zermattu momentálně lepší místo. Marián Podola a jeho Zermatt Kollektiv dokázal, že i v srdci Alp může vzniknout něco, co udává trendy pro celou Evropu.